Daně a daňové výkazy

Uživatelská dokumentace: Daně a daňové výkazy

Kontext

V České republice jsou pro účetní potřeby klíčové 3 hlavní DPH výkazy: 

  1. Přiznání k DPH
  2. Kontrolní hlášení 
  3. Souhrnné hlášení 

Pro firmy fungující v České republice je nezbytné, aby tyto výkazy byly schopny generovat. Proto vznikl tento modul - aby vám vaše Odoo vytvořilo skvělého společníka, který vám práci usnadní. V následujících odstavcích si představíme, jak Odoo zpracovává účetní doklady a počítá je pro daňové výkazy. 

Omezení

Legislativa České republiky je velmi komplexní a je spousta specifických scénářů, které se pojí k tématu daňových výkazů. V aktuální podobě tento modul nepodporuje všechny, konkrétně náš modul nepodporuje:

Přiznání k DPH

    • Přiznání pro fyzické osoby. V současné verzi podporujeme pouze právnické.
    • Implementace různých podepisujících osob (v současnosti je možné tedy podání jen přímo pod firmou).
    • Generování dodatečného/opravného/kombinací daňového přiznání.
    • Kód zdaňovacího období následujícího roku.
    • Případ, kdy se podává přiznání, když nevznikla daňová povinnost.
    • Použití vlastního zdaňovacího období (např. případ insolvence nebo dědictví). 
    • S koeficienty krácení odpočtu daně lze nyní pracovat pouze manuálně.
    • Limity na počet řádků při exportu XML.


    Kontrolní hlášení

    • KH pro fyzické osoby. V současné verzi podporujeme pouze právnické.
    • Generování následného a opravného KH.
    • Sekce A3 - uskutečnění plnění pro investiční zlato.
    • Poměrový odpočet daně dle koeficientu v sekci B2.
    • Workflow opravy u nedobytné pohledávky dle § 44 nebo § 46 ZDPH.
    • Kódy režimu plnění pro sekci A4:
      • 1 - § 89 ZDPH (zvláštní režim pro cestovní službu).
      • 2 - § 90 ZDPH (zvláštní režim pro použité zboží).
    • Limity na počet řádků při exportu XML.
    • Inkorporace validace měrných jednotek do kódů plnění v sekci B1.


    Souhrnné hlášení

    • SH pro fyzické osoby. V současné verzi podporujeme pouze právnické.
    • Call-off stock workflow:
      • Formulace „režim call-off stock“ odkazuje na situaci, kdy osoba povinná k dani odesílá nebo přepravuje zboží do zásob umístěných v jiném členském státě pro určeného pořizovatele, jehož totožnost a identifikační číslo pro účely DPH jsou v době přepravy nebo odeslání známy a který má právo zboží z těchto zásob odebrat podle svého uvážení, přičemž v tomto okamžiku je převedeno vlastnické právo ke zboží. 
    • Generování následného souhrnného hlášení (a tedy i implementace Storna).
    • Limity na počet řádků při exportu XML.


Daně v Odoo

Tento modul přináší v první řadě celý číselník aplikovatelných forem daní z přidané hodnoty. Ten se dá zobrazit v konfiguraci modulu Účetnictví: 

V tomto přehledu lze vidět aplikovatelné daně ve vašem Odoo. Celý číselník vznikl za podpory účetních, vychází ze Zákona o dani z přidané hodnoty a pokrývá většinu případů. Může se ale stát, že vaše podnikání vyžaduje velmi specifický přístup, který tento přednastavený číselník neumožňuje. V takovém případě se nám ozvěte a můžeme společně nalézt řešení. 

Doporučujeme všechny daně projít s účetní a ty, které jsou pro vaše podnikání irelevantní, archivovat. Ostatní ponechte aktivní. Toto nastavení zajistí, že neaktivní daně se nebudou uživatelům nabízet, ale stále v systému budou. Pokud by se vaše podnikání rozvinulo a jiné členění daní se stalo relevantním, stačí si je dodatečně aktivovat. 

Na detailu můžeme vidět konkrétnější informace o dani:

Nejdůležitější jsou informace v kolonce "Účet", které určují účet z účtové osnovy, kam se daň bude účtovat. Doporučujeme tuto pasáž přenastavit podle vašich preferencí.

Ostatní data jsou přednastavena pro potřeby daňových výkazů, proto je nedoporučujeme měnit. V případě, že byste o to stáli, doporučujeme tyto změny konzultovat s účetní. Mohlo by totiž dojít k nechtěné změně, která by funkci výpočtu řádků na výkazech rozbila, nebo by se pokazilo odečítání celkové daně. 


Daňové tabulky / štítky / tax gridy 

Jedná se o "označení" daní, pomocí kterých se určuje, na který řádek výkazu se daň bude započítávat. Pro lepší pochopení si vysvětlíme, co znamenají jednotlivé štítky u daně  "21%  - Plnění v tuzemsku". 

Daň má štítky "+VAT 1 Base" a "+VAT 1 Tax". Zkratka VAT nám říká, že se bavíme o daňovém výkazu - přiznání k DPH. Znaménko plus označuje operaci, která bude s hodnotou provedena. Nejdůležitější je však číslo 1. To označuje řádek výkazu, na který se daň vyčísluje. V našem případě se tedy daň "21% - Plnění v tuzemsku" vyznačuje na první řádek přiznání k DPH. 

Štítky označeny jako KH jsou pro výpočet kontrolního hlášení, které funguje podobným způsobem jako štítky s označením VAT.

Kódy plnění pro Kontrolní a Souhrnné hlášení

Mimo práci s daňovými štítky náš modul poskytuje i kódy plnění pro kontrolní a souhrnné hlášení, které lze vyplnit přímo na fakturách:

Pokud se sloupcec s kódem plnění nezobrazuje, zviditelníme ho zaškrtnutím příslušného checboxu po kliknutí na ikonu na pravém konci řádku (zde ikona vedle sloupce "Bez daně").

Pro detailnější informace (nejen) k tomuto tématu doporučujeme pročíst si naši dokumentaci pro účtáře.



Daňové výkazy

Kontext

S výkazy se setká každý podnikatel. České podmínky ale určují jistá kritéria, jak a kdy se mají tyto dokumenty sestavovat. V této sekci dokumentace si představíme, jak výkazy vypadají a kde je najít

Kde se pohybujeme

Výkazy najdeme v modulu Účetnictví. 

Jak to funguje 

Přiznání k DPH se podává pravidelně. V dnešní době již není nutné podávat tento typ dokumentu písemně, ale lze jej vyřídit online. Pro lepší představu je vhodné se podívat, jak vypadá tiskopis přiznání k DPH. 

Daňový výkaz v Odoo sice nekopíruje přesný design již zmíněného tiskopisu, ale vychází z něj a dodržuje jeho logiku polí.

Pojďme si tedy ukázat, jak se k němu  dostat ve vaší databázi. Stačí vybrat "Daňový výkaz" z menu "Přehledy" v aplikaci Účetnictví.

Dále si v horní části stránky můžeme zvolit, jaký druh výkazu chceme zobrazit. V našem případě chceme vidět Daňové přiznání k DPH.

Jak již bylo zmíněno, přiznání se v Odoo drží logiky tiskopisu přiznání k DPH a řádky přehledu tedy odpovídají řádkům zmíněného tiskopisu.  Samotný výpočet stojí na výše zmíněných daňových štítcích.  Při aplikaci daně na fakturách se odpovídající částky přiřadí pomocí štítků do jednotlivých sekci tohoto výkazu.

V případě, že chceme znát všechny účetní doklady, které jsou zaúčtované v částce na konkrétním řádku, stačí kliknout na vypočtenou částku, což nám zobrazí jednotlivé hodnoty, z kterých je tato částka složena. To nám zobrazí konkrétní účetní záznamy. 



Jsou nám k dispozici i filtry v horní části zobrazení. Díky nim můžeme zobrazit výkazy za konkrétní období nebo třeba vyfiltrovat specifické položky pro lepší plánovaní a přehled vašeho podnikání.

Nejpodstatnější funkcionalita je ovšem v levém horním rohu, a to export.

Pro nás je relevantní formát exportu do XML. Jedná se o formát podporovaný úřady pro odevzdání daňových výkazů. Formáty PDF a XLSX jsou vhodné pro vytažení dat z Odoo, ale nejsou podporované úřady. 


Kontrolní a Souhrnné hlášení 

Jak jsme si ukázali již výše, pro zobrazení jiného výkazu stačí v pravé horní sekci stránky změnit dokument:


Tímto způsobem můžeme lehce zobrazovat potřebná data a případně si je exportovat a odevzdat pověřeným úřadům.